Omega 3

Az n−3 zsírsavak (melyeket gyakran ω−3 zsírsavakként vagy omega-3 zsírsavakként is emlegetnek) olyan telítetlen zsírsavak, melyekben az utolsó telítetlen szén-szén kettős kötés az n−3 pozícióban található; azaz a zsírsav láncvégi metilcsoportjától 3 kötésnyire.

Az esszenciális n−3 zsírsavak közé tartoznak a többszörösen telítetlen alfa-linolénsav (ALA), eikozapentaénsav (EPA), és dokozahexaénsav (DHA). Az emberi szervezet nem képes az n−3 zsírsavak de novo szintézisére, de a 18-as szénatomszámú n−3 zsírsav alfa-linolénsavból elő tud állítani 20 és 22 szénatomos telítetlen n−3 zsírsavakat (például EPA-t illetve DHA-t).

A legszéleskörűbben elérhető EPA és DHA források a különböző hidegvízi halfajták: a lazac, a hering, a makréla, a szardella és a szardínia. Az ezekből a halakból származó olaj körülbelül kétszer annyi n-3, mint n-6 zsírsavat tartalmaz. Más halak, például a tonhal szintén tartalmaznak n-3 zsírsavakat, de kisebb arányban. Bár a halak értékes forrásai az n-3 zsírsavaknak, azt nem maguk állítják elő, hanem a táplálékul szolgáló algákból vagy planktonokból nyerik.[5]

Az omega-3 zsírsavak segíthetnek a bőr egészségének megőrzésében, illetve a különböző bőrproblémák leküzdésében (pl. ekcéma). Csecsemőkorban az omega-3 fontos szerepet tölt be a normális szellemi fejlődés elősegítésében. Az omega-3 minden életkorban alkalmazható immunerősítőként, ugyanakkor segít a jó memória megőrzésében is. Depresszió esetén természetes segítség lehet, mert kutatók bizonyították, hogy az omega-3 zsírsavak hiánya az agy működésében zavarokat okozhat, csökkentheti a stresszhelyzetek kezelésére irányuló képességet. Klinikai vizsgálatok bizonyították, hogy az omega-3 zsírsav enyhíti a rheumatoid arthritis tüneteit, a betegséget azonban nem gyógyítja. Emellett csökkenti a magas vérnyomást, véd a makuladegenerációtól és csökkenti a menstruációs fájdalmakat. Az omega-3 zsírsavak ajánlottnál kevesebb bevitele növeli a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét. 

OMEGA 3 / OMEGA 6 EGYENSÚLY

Szívbetegségek, rák, ízületi gyulladás, kettestípusú cukorbetegség, depresszió és bipoláris zavar, Alzheimer kór, immunbetegségek és asztma – mi bennük a közös? Mindezen betegségek estében az Omega 3/6 létfontosságú szerepet játszik. Ez az egyensúly olyan ritkán van meg kultúránkban, hogy manapság az a normális, ha nem vagyunk egyensúlyban! Az eredmény? Minden második ember rákot kaphat, minden 85 év feletti ember Alzheimer kórban szenved, a szív és érrendszeri megbetegedések vezető halálokká váltak, az asztma előfordulása drámai mértékben növekszik, és a kettestípusú diabétesz előfordulási aránya a számítások szerint megkétszereződhet az elkövetkező 20 évben.

MI AZ OMEGA 3/OMEGA 6 EGYENSÚLY?

Az Omega zsírok olyan zsírsavak, melyek kémiai szerkezetében egy vagy két kettős kötés található. Ezek a kettős kötések teszik lehetővé, hogy a zsírsavak egyedülálló módon fejtsék ki hatásukat a testünkben. Az Omega 3 zsírsav kettős kötése a harmadik helyen, míg az Omega 6-é a hatodik helyen található. Habár mind két típusú Omega zsírsav létfontosságú a szervezet számára, kultúránk rengeteg Omega 6-ot fogyaszt, Omega 3-at viszont alig. Ez a felborult egyensúlyi helyzet a krónikus betegségek melegágya.

AZ OMEGA ZSÍROK ÉS A GYULLADÁSOK

A testünkben található zsírok egy eicosanoid névre hallgató vegyületcsoport előfutárai. Az eicosanoidok rövid életű vegyületek, melyek a sejtek közötti információcsere biokémiai megfelelői. Ezek a vegyületek két nagy csoportra oszthatók, „jó” eicosanoidokra és „rossz” eicosaniodokra. Az Omega 3 zsírok egészséges mennyisége a „jó” eicosanoidok irányába, ezek hiánya, illetve a túlzott Omega 6 bevitel pedig az ellenkező irányba billenti a mérleget.

A „jó” eicosanoidok a következő előnyöket jelentik:

  • Rögösödésre kevésbé hajlamos vér — kevesebb stroke és szívroham
  • Kipihent érrendszer — a szervek és a szövetek jobb vérellátása az öngyógyulás és energetizálás érdekében, valamint alacsonyabb vérnyomás
  • Szabályosan működő immunrendszer — kevesebb asztma, ekcéma, övsömör
  • A gyulladásokat egészséges szinten tartja — csökkenti az ízületi gyulladásból származó fájdalmat

A „rossz” eicosanoidok ide vezethetnek:

  • A szívbetegségek, és a stroke kialakulásának magasabb kockázata
  • Gyengítik az immunrendszert, növelve ezzel a betegségek és a rák kialakulásának kockázatát
  • Erősítik a gyulladásokat — atopikus rendellenességek, allergiák, asztma, ekcéma, autoimmun betegségek, mint például multiplex sclerosis.

Omega 3 hatásai 

Az Omega 3 zsírsavak / EPA és DHA/ rendkívül fontosak a szervezet számára. Eszenciális tápanyagnak számítanak, de mivel szervezetünk nem képes előállítani őket, így ezekhez csak élelmiszer bevitelével tud hozzájutni a szervezet. A legtöbbet vizsgált mikrotápanyag közé tartozik. Mostanra több, mint 20 000 tanulmány íródott az Omega 3 zsírsav a szervezetre gyakorolt kedvező hatásairól. Mik ezek?

Gyulladáscsökkentés, koleszterin

A gyulladások elkerülése nagyon fontos a szervezet egészséges működéséhez. Az Omega 3 zsírok csökkenti olyan molekulák és egyéb anyagok termelését a testben, amelyek gyulladást okoznak.

A “rossz” gyulladások gyakran előfordulhatnak a szervezetben anélkül, hogy tudomásunk lenne róla. Ez az ún. „csendes” gyulladás az alapja napjaink legtöbb betegségének. A csendes gyulladás a vérerek gyengítésén keresztül hajlamosít a szívizom-megbetegedésekre. A véredények kijavítása érdekében a máj koleszterint termel, amely az erek „sebtapasza”. Félreértelmezések miatt általában a koleszterint (a reakciót) kezelik, mintsem az annak termelését kiváltó gyulladást (az okot). Egy, az „Archives of Internal Medicine” című folyóiratban megjelent friss tanulmány szerint az Omega 3 táplálék-kiegészítéssel 23 %-os halálozási arány-csökkenést értek el, míg a hagyományos gyógyszerek csak 13 %-os arányt produkáltak. A hosszan tartó csendes gyulladás ellen a szervezet egy másik, természetes gyulladáscsökkentőt, kortizolt is termel.

A kortizol remekül működik rövidtávú gyulladások enyhítésében és megszüntetésében (pl. fertőzések), de hosszú távú termelődése rombolást okoz a szervezetben. A kortizol csökkenti a szervezet sejtjeinek érzékenységét az inzulinfelvételhez, amely a cukor felszívódását segíti elő a sejtekben. Az eredmény inzulin-rezisztencia kialakulása, — amely az egyik összetevője a metabolikus X szindrómának, és előidézője a kettes típusú diabétesznek. A hosszú távú kortizoltermelés arra készteti a szervezetet, hogy zsírt raktározzon a hasban. A legegyszerűbb módon úgy győződhetünk meg a túlzott kortizoltermelésről saját szervezetünkben, ha belenézünk a tükörbe. Amennyiben a hasunk nagyobb, mint a fenekünk, nagy a valószínűsége, hogy túl sok kortizol termelődik szervezetünkben. Számos tanulmány mutatja, hogy ez az egyszerű teszt jobb, mint bármilyen vérvizsgálat a cukorbetegség és a szívbetegségek előrejelzésében!

Szívbetegségek, keringés

A holland maastricht-i Szív- és Érrendszeri Kutatóintézet szerint „Epidemiológiai vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a zsírt szénhidrátra cserélni sokkal rosszabb lehet, valamint a különböző többszörösen telítetlen zsírsavaknak (FA) több előnyük, mint káros hatásuk lenne a szív- és érrendszeri betegedések kialakulására.” Ebbe beletartoznak a gyulladáscsökkentő hatással rendelkező halolaj zsírsavak, amik segíthetnek megakadályozni és visszafordítani a nagy mértékű szív- és érrendszeri megbetegésedeket.

Tanulmányok azt is kimutatták, hogy a halolajban lévő Omega-3 zsírsavak összefüggésbe hozhatóak a szívinfarktus áldozatainak nagyobb túlélési arányával. A „Circulation” orvosi magazinban megjelent tanulmány szerint azok az emberek, akik magas dózisban halolaj kiegészítőt fogyasztottak a szívinfarktusuk utáni 6 hónapban, tulajdonképpen a szívük általános működése jelentős javulást mutatott, sőt még a szisztémás gyulladást jelző mutatók is csökkentek.

Rák, immunrendszer

Az Omega 3 zsírok szabályozzák az immunrendszer működését, és azok hiánya elnyomja azt. A rák az immunrendszer nem megfelelő működéséből kialakuló betegség. Mindenkinek a szervezetében termelődnek rákos sejtek (naponta ezrével), az egészséges immunrendszer azonban képes megjelölni, és később elpusztítani ezeket. A rosszul működő immunrendszer azonban lehetővé teszi, hogy ezek a sejtek ellenőrizetlenül szaporodásnak induljanak. A “rossz” eicosanoidok tulajdonképpen részt vesznek abban a folyamatban, melyet “neovascularizációnak” hívunk – ez egy olyan folyamat, mely során a szervezet új véredényeket növeszt, hogy táplálni tudja a rákos sejteket!

Tudományos tanulmányok kimutatták, hogy a halolaj segíthet számos rákbetegség megelőzésében, mint például a vastagbél-, prosztata- és a mellrák esetében. Nemcsak azt mutatta a kutatás, hogy a halolaj még hatékonyabbá teszi a hagyományos rák elleni gyógyszereket, hanem hogy ez egy hatékony, egyedülálló természetes rák elleni gyógymód.

Egy 2013-ban publikált tudományos cikkben az Omega-3 többszörösen telített zsírsavat és a prosztata rákot nézték meg. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy számos bizonyítéka van annak, hogy az Omega-3 zsírsavak gátolják az emberi és állati szervezetekben a rákos sejtek burjánzását. Ráadásul a „rákos sejtekre tett közvetlen hatásuk” és a közvetett immunrendszerre tett gyulladáscsökkentő hatásuknak köszönhetően az Omega-3 zsírsavak hozzájárulnak a tumor növekedésének megakadályozásához.

2014-ben egy tudományos folyóiratban értékelték az Omega-3 zsírsavak rák prevenció és mellrák (a nők körében az egyik legelterjedtebb rák fajta) kezelés során elért tudományos eredményeit. Azt találták, hogy az EPA és DHA ugyanúgy, mint az ALA (alfa liposav) differenciálisan gátolják a mellrák fejlődését. A folyóirat szerint megalapozottak az Omega-3 zsírsavak használatáról szóló bizonyítékok, mi szerint a mellrák elleni hagyományos kezelések kiegészítéseként hatásos. Ráadásul egy 2016-os tanulmányban kifejtették, hogy „a korai felnőtt korban történő magas halfogyasztás csökkentheti a mellrák kialakulásának kockázatát”.

A halolaj azonban egy másik, ugyancsak nők körében előforduló rák ellen nyújthat segítséget: az endometriózis ellen. Az „American Journal of Clinical Nutrition” folyóiratban nemrég megjelent tudományos cikk szerint „a normál telstsúllyal rendelkező nők esetében az Omega-3 zsírsav bevitele csökkenti az endometriózis kialakulásának kockázatát”.

Több tanulmány is kimutatta, hogy a halakban található DHA nevű Omega 3 zsírsav mérgező a rákos sejtek számára. Más kutatások azt igazolták, hogy azon nők körében, akiknek a szervezetében a legmagasabb a DHA mennyisége, a mellrák 69 %-al csökkent!

Ugyanakkor egyre növekszik a rákos megbetegedések száma azok körében, akiknek az étrendjében túl sok az Omega 6. A sült krumpli például igen magas Omega 6 és transzzsírsav tartalommal rendelkezik, (ez utóbbiak valóban igen ártalmasak). Egy, az „International Journal of Cancer” című tudományos folyóiratban nemrég publikált tanulmány kimutatta, hogy minden, egy óvodás korú kislány által hetente egyszer fogyasztott sült krumpli adag 27 %-al növelte a mellrák későbbi kialakulásának kockázatát!

Hormonális hatékonyság

A hormonok, és az idegi ingerületek átvivői “kémiai hírvivők” amelyek lehetővé teszik a kommunikációt szervezetünk több trillió sejtje között. Ezen kémiai hírvivők receptorai a minden egyes sejtet körülvevő membránon belül „lebegnek”. Ezeket a „lebegő” receptorokat úgy tekinthetjük, mint kulcslyukakat, melyekben a megfelelő kulcs (kémiai hírvivő) változást idéz elő a sejten belül. Hogy a receptorok jól működjenek, a sejtmembránnak nagyon rugalmasnak és cseppfolyósnak kell lennie. A megfelelő cseppfolyóssághoz, és ezáltal a megfelelő kommunikációhoz elengedhetetlen az Omega 3 zsírsav jelenléte. Ha nincs elegendő Omega 3 a szervezetben, a hormonális rendszerek működése kevésbé hatékony. Ez hozzájárulhat a depresszióhoz, a bipoláris zavarhoz, a skizofréniához, az inzulin rezisztenciához, és csökkenti a tanulási képességet is.

Depresszió, bipoláris zavar

Bizonyított, hogy az Omega 3 zsírsavak hiánya a mentális betegségek kialakulását eredményezi. Megfelelő Omega 3 bevitel csökkenti a tünetek megjelenését bipoláris zavarban és skrizoféniában szenvedő betegeknél.

Kutatások kimutatták, hogy abban az országban, ahol sok Omega 3-ban gazdag halat fogyasztanak, jóval kevesebben depressziósak. Az Omega 3 megnövelt bevitelétől a depressziótól és szorongástól szenvedő betegek állapota kimutathatóan javulni kezd.

A „Nutritional Neuroscience” folyóiratban megjelent egy tanulmány, amelyben vizsgálták a halolajkiegészítők hatását a súlyos depressziós zavarokkal küzdő serdülők metabolit koncentrációjának alakulására a prefrontális területen. A kutatók azt találták, hogy 40%-kal csökkentek a depressziós tünetek, mindemellett pedig az agy aminosav és tápanyag tartalma is növekedést mutatott, különösen a jobb dorzolaterális prefrontális kéregben.

Számos tanulmányban szerepel, hogy az Omega 3 étrend-kiegészítés igen hasznos segítség a depresszió és a bipoláris zavar esetében is. Ezek kimutatták, hogy a depresszióval, vagy bipoláris zavarral küzdők szervezetében igen kevés Omega 3 zsír található, ellenben igen magas az Omega 6 zsírok jelenléte, és hogy az Omega 3 adagolása csökkenti a szimptómákat. Az agy szerotonin és dopamin szintjét egyensúlyba hozza az Omega 3 adagolása.
A depresszió, a bipoláris zavar, sőt a skizofrénia kezelésében alkalmazható Omega 3 alkalmazásának egyik legelső javasolója Dr. Andrew Stoll, aki a Harvardi Orvosi Egyetem tanára és a McLean Kórház Pszichofarmakológiai Kutatólaboratóriumának igazgatója. Könyvében, The Omega-3 Connection (Az Omega 3 kapcsolat), Dr. Stoll kiemeli az Omega 3 terápiát, amely hozzátartozik a terhesség, szülés utáni depresszió, komolyabb depressziós zavarok, bipoláris zavar, figyelemcsökkenés, skizofrénia, memória és észlelés problémáinak kezeléséhez. A könyv bátran ajánlható bárkinek, aki a fenti problémák valamelyikével küzd.

Szülés utáni depresszió: a terhesség alatt szedett halolaj mérsékelheti a szülés utáni depresszió kockázatát. A kutatók javasolják a magas Omega-3 zsírsav tartalmú halolaj fogyasztását, 2-3 alkalommal hetente.

Szorongás

A European Journal of Neuroscience-ben(az Európai Neurotudomány Magazinban) megjelent 2013-as tanulmány szerint a halolaj visszafordított mindenféle szorongásszerű és depressziós viselkedési zavart a patkányoknál. Ez a tanulmány azért is érdekes, mert kihangsúlyozza a halolaj fontosságát „az agy fejlődésének kritikus időszakaiban”. Ezért is tartom fontosnak, hogy gyermekeinknek kiskoruktól kezdve halolajat adjunk, mert segítünk vele, hogy a későbbiekben ne alakuljon ki náluk szorongás, depresszió.

Termékenység és terhesség

A napjainkban folytatott tanulmányok azt mutatják, hogy a halolaj (főként a halolajban lévő Omega-3 zsírsavak) fogyasztása növelheti a termékenységet mind a férfiak és nők esetében. A DHA, ami az Omega-3 zsírsavak mellékterméke, a férfiaknál fontos szerepet játszik a spermák mobilitásában és az  egészséges spermaképzésében. A vér alacsony DHA szintje összeköthető a csökkenő termékenységgel. Állati kutatások azt mutatták, hogy a halban lévő DHA létfontosságú a diszfunkcionális spermák gyorsan úszó, fehérjével teli sapka alakú spermává alakításában.

A halolaj a nők esetében is növeli a termékenységet gyulladáscsökkentő hatásának, hormon- és a havi ciklus szabályozásának köszönhetően. Továbbá a halolaj hatékonynak bizonyult a polycisztás petefészek szindróma és az endometriózis tüneteinek kezelésében is, amik meddőséget okozhatnak.

A halolaj kifejezetten előnyös a terhes nőknek és a babáknak. A várandósság során és a szoptatás alatt a nőknek még több Omega-3-ra van szükségük, mint általában. Az „American Pregnancy Association” szerint a legtöbb amerikai nő EPA, azon belül is DHA hiányos a babaváráskor, ami a terhesség későbbi szakaszában még inkább csökken, ugyanis ekkor már a placentának az anya szöveteiből kell ellátnia a magzatot DHA-val. A DHA nagy szerepet játszik a magzat agyának, szemeinek és idegrendszerének fejlődésében. Miután a baba megszületik az Omega-3 továbbra is létfontosságú az egészséges agy és immunrendszer fejlődésében. Úgy tűnik, az Omega-3 zsírsavak csökkenthetik a koraszülés előfordulását.

Csökkenti a menstruációs görcsöket

Tanulmányok számos alkalommal igazolták, hogy az Omega 3 zsírok fogyasztása enyhébb menstruációs görcsökkel párosul. Kutatás szerint a rendszeres Omega 3 bevitel még akár fájdalomcsillapító gyógyszereknél is hatásosabbnak bizonyul.

Kismamák, csecsemők, kisgyermekek

Terhes kismamáknak, és kisgyermekes anyáknak igen nagy szükségük van fokozott Omega 3 bevitelre. A születendő gyermek idegrendszere, hormonális rendszere, látásfejlődése mind attól függ, hogy a kismama szervezetében jelen vannak-e ezek a zsírok, és milyen mennyiségben!

A magzat egészséges fejlődése: az Omega-3 zsírsav fogyasztása elősegítheti a magzat kognitív és motoros képességeinek fejlődését. Egy 2008-as tanulmány rámutatott, hogy a zsírsav szedése a terhesség utolsó 3 hónapjában javította az érzékelés fejlődését, a kognitív és a motoros képességek kialakulását a magzatnál.

A kisgyermekeknek különösen szükségük van az Omega 3 zsírokra, különösen a DHA-ra, amely az idegrendszer elsődleges építőeleme. A gyermekek általában már születésük előtt, de gyermekkoruk során is hiányt szenvednek ebből. A DHA magas koncentrációban van jelen az egészséges agysejtekben és a retinasejtekben. Tanulmányok kimutatták, hogy a DHA hiánya alacsonyabb intelligenciaszintet, csökkent koncentrációkészséget, romló éleslátást, csökkenő motorikus képességeket és magasabb ADD előfordulást okoz.Egy tanulmány az Omega 3 bevitel hatását vizsgálta olyan gyermekeknél, akiknek koordinációs fejlődési rendellenességük van. Ez a zavar az iskoláskorú gyermekek mintegy 5%-át érinti.
Ezeknek a gyermekek problémájuk van a tanulással, viselkedéssel, és a pszichoszociális alkalmazkodással, amely egészen felnőttkorig tart. Az eredmények, melyeket a „Pediatrics” című folyóiratba tettek közzé, a következők voltak: „három hónapig tartó, placebóval szemben alkalmazott aktív kezelés során szignifikáns előrelépés volt megfigyelhető az olvasásban, a betűzésben és a viselkedésben” 

ADHD (figyelemhiányos hiperkativitás-zavar)

Omega-3 zsírsavak nem megfelelő szintje hozzájárulhat az ADHD tünetekhez, és köze lehet a fejlődési problémákhoz csak úgy,  mint más egyéb életen át tartó mentális egészségügyi problémákhoz.

Egy 2012-es tanulmányban olyan 6 és 12 év közötti ADHD-s gyerekeket vontak be, akik metilfenidátos és standard viselkedési terápiás kezelést kaptak több mint 6 hónapon át. A gyerekek szülei arról számoltak be, hogy a hagyományos kezelések során nem tapasztaltak semmiféle javulást a viselkedésükben és tanulmányaikban.  A kutatók véletlenszerűen adtak néhány gyereknek Omega-3 és Omega-6 kiegészítőket vagy placebo gyógyszert. Az omegás csoportnál statisztikailag jelentős javulást vettek észre az alábbi kategóriákban: nyugtalanság, agresszivitás, teljesítés és tanulmányi teljesítmény.

Egy másik tanulmány szerint a megnövekedett Omega-3 bevitel, főként a DHA javíthatja az ADHD-s gyerekek írás-olvasás tudását és a magatartásukat. Azt tartják a halolajról, hogy az agy működésénél fejti ki hatását, ami érthető is, ha azt vesszük, hogy az agy 60 % zsírból áll.

Alczheimer-kór, demencia

Az öregedés természetes velejárója az agyi funkciók változása, demencia esetén viszont már ezen a természetes folyamaton túlmutatott hanyatlásról van szó. Az Omega 3 csökkenti az időskori elbutulás és az Alzheimer-kór kialakulásának a valószínűségét. 

A halolaj és az Alzheimer kór összekapcsolódását évek óta eredményesen tanulmányozzák. Az agyi működéshez szükséges zsírsavak, amik a halolajban megtalálhatóak nem csak a kognitív hanyatlást csökkentik, de megakadályozhatják az időskori agysorvadást is. Egy a FASEB folyóiratban megjelent tanulmány vizsgálta az Omega-3 zsírsavak és antioxidánsok egészségre gyakorolt hatásait 4 és 14 hónapon át tartó fogyasztásakor. A cikkben tett megállapítások még egyszer megerősítették, hogy a halolaj egy lehetséges fegyverként is működhet a demencia és az Alzheimer kór ellen.

Egy másik kutatók által végzett tanulmányban a Rhode Island-i Kórházban azt vizsgálták, hogy milyen összefüggés van a halolaj étrendkiegészítők és a demencia mutatói között. A tanulmányban résztvevők idősebb felnőttek voltak: 229 kognitív módon normális egyén, 397 közepes kognitív zavarral küzdő beteg és 193 Alzheimer kórral diagnosztizált beteg. Neuropszichológiai teszteket végeztek el rajtuk és agyi mágneses rezonancia felvételeket készítettek félévente, úgy hogy közben halolaj étrendkiegészítőt szedtek. A tanulmány kimutatta, hogy halolajat fogyasztó felnőtteknél (akiknél még nem fejlődött ki teljesen az Alzheimer, és nincs is genetikai kockázaat ennek a betegségnek- amit úgy is hívnak, hogy APOE 4), jelentősen kisebb mértékben tapasztaltak demenciát és agy zsugorodást, mint azoknál a betegeknél, akik nem szedtek halolajat.

Az Omega 3 olajak rendszeres fogyasztása 60%-al csökkenti annak esélyét, hogy valaki Alzheimer-kórban szenvedjen! Ez igen jelentős, tekintve, hogy a 85 év feletti amerikai népesség minden második tagja ebben a betegségben szenved!

Autoimmun betegség

Autoimmunbetegség esetén a szervezet az egészséges sejteket tévesen idegennek észleli és elkezdi támadni azokat. Kutatások kimutatták, hogy a születés utáni első évben bevitt megfelelő mennyiségű Omega 3 csökkenti számos autoimmun betegség kialakulásának kockázatát. Többek közözz az 1-s típusú diabétesz kialakulását. De nem csak a megelőzés miatt fontos az Omega 3, igazoltan segít a lupusz, a reumatoid artritis, a kolitis a Cronh betegség és a pikkelysömör kezelésében is.

Cukorbetegség

A „Brain Research” folyóiratban megjelent egy tanulmány, ami vizsgálta, hogy a diabéteszes betegekre milyen hatással lehet a messze híres halolaj. A kutatók azt vették észre, hogy a halolaj csökkentheti a cukorbetegség során fellépő agyi műkődések hiányosságainak előfordulási kockázatát, hiszen a halolaj megvédi a hippocampus sejtjeit a pusztulástól.  A tanulmány még arra is rámutatott, hogy a halolaj segíthet csökkenteni az oxidatív stresszt, mely központi szerepet játszik a cukorbetegség szövődményeinek (mikro- és a kardiovaszkuláris betegségek) kifejlődésében.

Egy másik napjainkban megjelent tanulmány szerint a zsíros halak fogyasztása csökkentheti a cukorbetegség szemészeti szövődményeit. Kutatók majdnem 5 éven keresztül követték 3600 diabéteszes 55 és 80 év közötti férfi és nő halfogyasztását. Arra a megállapításra jutottak, hogy azok az emberek, akik rendszeresen 500mg Omega-3 zsírsavval egészítették ki a napi étrendjüket (ami egyenlő heti kétszeri zsíros hal fogyasztásával) 48%-kal csökkentették a diabetikus retinopátia (szem ideghártyájának betegsége) kialakulását, mint azok akik ennél kevesebbet fogyasztottak.

Összesítve a fentiek azt mutatják, hogy a halolajnak jótékony hatása van a cukorbetegségre is, ezért  a diabetikus étrend részének kellene hogy legyen.

Segíti a máj működését

A nem alkohol fogyasztás következtében kialakult zsírmáj előfordulása gyakoribb, mint  gondolnánk. Az elhízás hatására vészesen terjed. Az Omega 3 zsírsavak javítják a máj működését és méregtelenítő hatását, valamint segítik a zsírmáj kezelését.

Szem

A DHA fontos alkotóeleme a szem és az agy idegsejtjeinek. A látási problémák egyik oka a nem megfelelő DHA szint is lehet. Az Omega 3 születéstől fogva segít a látás egészségének megőrzésében.

A halolajról kimutatták, hogy képes visszafordítani az időskori szem rendellenességeket. 2014. márciusában Franciaországban kutatók megvizsgáltak 290 időskori szemfenéki érelmeszesedésben (makuladegeneráció-AMD) szenvedő beteget, és azt találták, hogy nagyon alacsony volt ezeknek a betegeknek a halolaj vagy tengeri hal fogyasztása. A halolaj magas EPA és DHA szintjének köszönhetően arra a következésre jutottak, hogy ez a fajta táplálék-kiegészítő jótékony hatással lehet az időskori nagyfokú szemfenék érelmeszesedés kockázatára.

A többszörösen telítetlen zsírok fogyasztása, ami megtalálható a halakban és a halolajban is összefüggésben áll a kortikális (kérgi) szürkehályog szintjének csökkenésével.

Enyhíti az asztma tüneteit

Az asztma a légutak krónikus megbetegedése. Előfordulása az elmúlt évtizedek során egyre gyakoribb. Az Omega 3 gyerekek és fiatal felnőttek esetében egyaránt véd az asztma kialakulása ellen, illetve csökkenti a léguti gyulladás súlyosságát.

Csontok, ízületek, ízületi gyulladás

Az Omega 3 javítja a csontok erősségét és erőssebbé, ellenállóbbá teszi az ízületeket, csökkentve a csontritkulás és az ízületi gyulladás kialakulásának kockázatát. 

2014-ben kiadtak egy 18 hónapon keresztül folytatott tanulmányt, ami azt elemezte, hogy a borágó olaj –ami GLA-ban gazdag- és a halolaj, ami sok egyéb másban is gazdag, milyen hatással van a reumás ízületi gyulladásban szenvedő betegekre. Azt fedezték fel, hogy mindhárom csoportnál (az egyik, akik halolajat szedtek, a második, akik borágó olajat és a harmadik, akik együttesen mindkettőt) „jelentős csökkenést mutatott” a betegség aktivitása, és semmilyen terápia nem múlta ezt felül. Mindhárom csoport esetében jelentős klinikai visszajelzéseket kaptak már 9 hónapos szedés után is.

Ez egy igen jó hír mind a hal- mind pedig a borágó olaj szempontjából az ízületi gyulladásban szenvedőknek, azonban fontos kihangsúlyozni az eredmények hasonlóságát is, hiszen mindkétfajta kiegészítő szedése egyszerűen pénzkidobás.

Egy másik tanulmány is azt mutatta, hogy az Omega-3 halolaj kiegészítők éppúgy csökkentették az ízületi fájdalmakat, mint a nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok) és a halolaj ráadásul egy sokkal biztonságosabb alternatívája a nem szteroid gyulladáscsökkentő szereknek.

Bőr, haj

A DHA a bőrünk egyik szerkezeti alkotóeleme, míg az EPA szerepet játszik a bőr olajtermelésében, megelőzi a bőr korai öregedését és a pattanások kialakulását. Az Omega 3 támogatja a bőrsejtek működését, amitől a bőr puhább, hidratáltabb és kevésbé ráncos lesz.

A halolajnak hihetetlen jótékony hatása van testünk legnagyobb orgánumára, a bőrre. A szükséges zsírok ezen forrása számos módon javítja az emberi bőr egészségét és szépségét. A halolaj javítja és táplálja a bőrt zsírokkal, zsírban oldódó vitaminokkal, amik  segítik megőrizni a bőr simaságát, rugalmasságát. Bizonyíték van arra is, hogy a halolaj szedésével megelőzhetőek a ráncok és az öregedési folyamatokat is lassítja.

Az EPA és DHA hiányos étrend a bőr olyan állapotát idézhetik elő, mint a korpásodás, hajhullás, ekcéma, pikkelysömör vagy éppen öregedési foltok, szeplők. A szükséges zsírsavak nélkül túl sok nedvesség távozik a bőrön keresztül. Az az igazság, hogy az ember belső egészségi állapota tükröződik a bőrén. A halolaj hajra és bőrre gyakorolt hatása van olyan jó, ha nem jobb, mint bármilyen más hagyományos hidratálási eljárás alkalmazása.

Egy tanulmányban, ahol az egyének 1,8 g EPA-nak megfelelő mennyiségű halolajat szedett, 12 hét után jelentősen csökkentek az ekcémás tüneteik. A kutatók úgy vélik, hogy ez a halolaj leukotrién B4-et (gyulladásos immunsejt) csökkentő hatásának köszönhető, mely fontos szerepet játszik az ekcéma kialakulásában.

A Nemzeti Pszoriázisz (Pikkelysömör) Alapítvány szerint a halolaj segítséget nyújthat a pikkelysömörben vagy pszoriatikus ízületi gyulladásban szenvedő betegek körében gyakran jelentkező szívbetegségek megelőzésében vagy lelassításában. Amikor eljutottak odáig, hogy halolaj kiegészítőt alkalmazzanak a pikkelysömör tüneteinek enyhítésére, a tanulmányok számos előrelépést mutattak. Ha pikkelysömörtől szenved és kipróbálná a halolajat vagy bármi mást, azt javaslom mindenképpen győződjön meg arról, hogy magas Omega-3 tartalmú halat válasszon fogyasztásra.

Az egyik legkézenfekvőbb ok, amiért azt tartják a halolajról, hogy egészségesebbé teszi a bőrt, az a gyulladáscsökkentő hatása miatt van. A kutatók arra mutattak rá, hogy a halolaj kiegészítők csökkenthetik a nap okozta bőrleégést, enyhülést hozhatnak a leégés tünetei ellen. „A napégés reakciója jelentősen enyhülhet az étrendünkbe beépített Omega-3 telítetlen zsírsavakban gazdag halolajnak köszönhetően.”

Metabolitikus szindróma

A metabilitikus szindróma napjaink egyik leggyakoribb összetett anyagcsere-zavara. Főbb tünetei, a hasi elhízás, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a zsíranyagcsere zavar. Az Omega 3 zsírok csökkentik az inzulinrezisztenciát, és a gyulladást, illetve javítják az érrendszer állapotát.

Fogyás

Az „American Journal of Clinical Nutrition” 2007. májusi számában megjelent egy tanulmány, amelyben ausztrál kutatók vizsgálták a halolaj fogyásra tett hatásait diétával és mozgással kombinálva. Az eredmények azt mutatták, hogy a halolaj kiegészítő rendszeres mozgás mellett csökkentheti a testzsírt, és egyben javítja a szívet és az anyagcserét is. A halolaj kiegészítők csökkentették a triglicerideket, növelték a HDA koleszterint és javították a vérkeringést. Összességében elmondható, hogy a halolaj szedése aktuálisan egy mozgásprogrammal (és egészséges életmóddal) párosítva csökkentheti a testzsírt, és vele együtt a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát is.

Egy másik kisebb tanulmányban önkéntesek ugyanazt az étrendet folytatták, a halolajat pedig látható zsírokkal helyettesítették (mint például vaj és krémek). Az önkéntesek napi 6 g halolajat fogyasztottak 3 héten át minden nap. Azt vették észre, hogy a testzsír tömeg halolaj bevitel mellett csökkent. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy egészséges felnőttek esetében a rendszeres halolaj fogyasztása csökkenti a testzsírt és a zsírsavakat energia termelésre ösztönzi.

Javítja az alvás minőségét

Az alacsony Omega 3 szint összefüggésbe hozható az alvási problémákkal. A kevés DHA befolyással van a szervezet alváshormonjára, a melatonin termelődésére. A megfelelő Omega 3 fogyasztás javítja az alvásminőséget és növeli az alvással töltött idő hosszát.

Az Omega 3 zsírsavak előnyei a sportolóknak

Az étrendünk megváltoztatta a Omega 3 és omega 6 zsírsavak arányát a testünkben. Úgy becsülik, hogy ez az arány korábban 1:1 vagy 2:1 volt, ami most a vadon élő állatok esetében. Az elmúlt 1000 év alatt és főleg az elmúlt 150 évben ez az arány megváltozott az Omega-6 zsírsavak javára: kb. 1:10 – 1:20. Ez főleg annak köszönhető, hogy az ételeink jóval kevesebb arányban tartalmaznak omega 3-at 

De mik azok az Omega-3 zsírsavak?

Az omega-3 egy általános elnevezése 3 zsírsavnak, amelyek a szervezet számára szükségesek. Ezek az EPA, DHA és az ALA, amelyek a növényi olajokban találhatóak meg. A szervezetünknek mind a háromra szüksége van, de mint sportoló az első kettő a lényegesebb. A testünk képes átalakítani az ALA-t EPA-vá és DHA-vá, de nagyon rossz hatékonysággal (körülbelül 5%-os konverziós aránnyal). Ezért kell elsősorban fogyasztanunk omega-3 zsírsavakat más forrásokból és egyben csökkenteni az omega-6 zsírsavak bevitelét.

Az omega-3 zsírsavakat főként tengeri olajokból lehet magunkhoz venni. A legjobb hal források, lazac és szardínia. Szintén lehetséges az omega-3 pótlása halolajból és omega 3 halolaj kapszula készítményekből. Ezek az ételek és kiegészítők tartalmaznak sok EPA és DHA zsírsavat, melyek kapcsolatban állnak a testünk pozitív teljesítményével. További jó forrásai az omega3 zsírsavaknak a tejtermékek melyek omega 3-al vannak dúsítva és krill olaj.

Tekintettel arra, hogy az arány az omega 3 és omega 6 zsírsavak között sokkal fontosabb, mint az abszolút számok, így hát törekednünk kell csökkenteni az omega-6 mennyiségét az étrendünkben. Omega 6 zsírsavak megtalálhatók a különböző olajokban, beleértve a kukorica olaj, szójaolaj, stb. Javasolt ezeket az olajokat helyettesíteni olivaolajjal.

Az omega-3 zsírsavak előnyei – omega 3 hatása

Az olajok arányainak változása a testünkben gyulladásos állapotokhoz vezet. Az omega 3 zsírsavak metabolitjai gyulladásgátló tulajdonsággal bírnak, míg az omega 6 zsírsav metabolitok általában gyulladásos folyamatokhoz vezetnek. Tekintettel arra, hogy a két zsírsav ugyanazon emésztési enzimért versenyeznek, a megnövekedett omega 6 zsírsavak aránya fokozottan a gyulladásos metabolitok termelődéséhez vezet, az érkező omega 3 gyulldásgátló metabolitok helyett. Egy további ok, amiért az omega-3 zsírsavak csökkentik a gyulladást az, hogy képesek kikapcsolni bizonyos gének kifejezését, melyek növelik a gyulladásokat a szervezetben.

Tanulmány – jelentős tüdőkapacitás növekedés

Egy sportolókon végzett 12 hetes intenzív edzések vizsgálták az omega-3 hatásait. A vizsgálatban az egyik csoport omega-3-at, míg a másik csoport placebót kapott. Azok akik omega 3 kiegészítést kaptak jelentős javulást tapasztaltak a tüdőkapacitásban és működésében. A tüdőkapacitás javulásával és a tüdő működésének javulásával több oxigént tudunk felhasználni és azáltal, hogy több oxigén jut a dolgozó izmokba a terhelések alatt, annál jobb lesz az állóképességünk és nem mellékesen lerövidül a regenerációhoz szükséges idő is.

Az omega-3 gyulladáscsökkentő tulajdonsága mellett számos más előnye is van. Az egyik ilyen előnye az, hogy növeli az oxigén szállítását a szívizomhoz, így csökkenti a terhelését, azáltal, hogy nem kell akkora munkát végeznie, hogy a saját munkájához felvegye az oxigént. Az omega-3 zsírsavak további előnyei, melyek hasonlóak a fizikai aktivitás során mutatottakhoz. Ezek növelik az inzulin szenzitivitását az izmokban, így csökkentve a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Szintén csökkenti a rák és a magas vérnyomás veszélyét, fontos szerepe van a szívkoszorú–ér betegségek megelőzésében és folytathatnánk.

Összefoglalva, az Omega-3 zsírsavak javítják a regenerációt, azáltal, hogy csökkentik a gyulladásokat az izmokban. A két fontos omega 3 zsírsav az EPA és a DHA, amelyek megtalálhatóak a lazac, szardínia, halakban és a krill olajban, valamint halolaj kapszulákban.

Törekednünk kell arra, hogy az omega-3 és omega-6 zsírsavak aránya 1:1 és 1:2 legyen inkább. Mivel ennek a két zsírsav típusnak az aránya sokkal fontosabb, mint bármilyen más szám, ezért fontosabb arra törekednünk, hogy az omega 6 zsírsavak számának csökkenésével növeljük az omega 3 zsírsavak bevitelét.

HOGYAN SZEDJÜK AZ OMEGA 3-AT?

Az első lépés szervezetünk Omega 3 szintjének normalizálásához az, hogy csökkentjük az Omega 6 bevitelt. Ezen zsírok egészséges aránya a vérben egy az egyhez. (a normális arány 1-3 Omega 6 - 1 Omega 3-hoz). A legtöbb amerikainál ez az arány 20-50 az 1-hez! Az Omega 6 szintjük a szó szoros értelmében 6-50-szerese annak, amilyennek lennie kellene! A következő élelmiszerek igen magas Omega 6 tartalommal bírnak, ezért fogyasztásuk kerülendő: pórsáfrány-olaj, gyapotmagolaj, napraforgóolaj, szója- és kukoricaolaj.Második lépésként küszöböljük a transzzsírok fogyasztását. Ezek az „álzsírok” a lehető legrosszabbak, amit csak elfogyaszthatunk, és a legszorosabb összefüggésben állnak a diabétesszel, a szívbetegségekkel és a rákkal. Minden olyan élelmiszer, amelyeken szerepel a “hidrogénezett” vagy “részben hidrogénezett” megjelölés, transzzsírokat tartalmaz. Az ilyen élelmiszerek fogyasztását is kerülni kell.

A sportban az innovációk célja a hatékonyság növelése, ízületek védelme mellett, rövid idő alatt gyors és látható fejlődés elérése és annak megtartása. Az EMS Revolution lehetőséget kínál a hatékony izomépítés-, erősítés és koordináció fejlesztésére a legtöbb izomcsoportban. Így a rendszerünknek köszönhetően, a szív-, és érrendszeri humán humán szervezet lényegesen rövidebb idő alatt teljes mértékben edzhető.

Székesfehérvár, Rigó utca 71

Hétfő – Péntek 

08:00 – 20:00

Szombat

07:00 – 14:00

+36704083974